Bu Blogda Ara

25 Ekim 2018 Perşembe

Surelerin Ayet Sayılarına, Göre İsimleri

Kur’ân 114 sûreden meydana gelmiş bir kitaptır. Sûreler, indiriliş zamanı ve âyet sayıları esas alınarak farklı şekillerde isimlendirilmişlerdir. Sûrelerin Hicretten önce indirilenlerine Mekkî, hicret sonrası indirilenlerine ise Medenî denir. Bu isimlendirmede muhataplar veya indiriliş yeri değil, tarih yani “hicret” esas alınmıştır.Bazı âlimler sûrelerin indiriliş yerine göre Mekke’de indirilenlerine Mekkî, Medine’de indirilenlerine ise Medenî demişlerdir.

 Kur’ân’ın âyet sayısı -Besmeleler hariç- 6236’dır; Besmeleler dâhil bu sayı 6348’dir. Fâtiha’nın başındaki Besmele genellikle sûrenin ilk âyeti kabul edildiği ve Tevbe sûresinin başında da Besmele bulunmadığı için Kur’ân’daki Besmele sayı farkı sanıldığı gibi sûre sayısı gibi 114 değil, 112’dir.

Âyet sayısının çoğunluğa göre  6666 olduğu  bir kabule sahiptir. Buradaki sayı farkı âyetlerin veya kelime ya da cümlelerin farklı sayıda oluşundan kaynaklanmamaktadır. Mesele bazı âlimlerin bazı uzun âyetleri birkaç âyet, bazı kısa âyetleri birleşik sayarak tek âyet kabul etmeleri nedeniyledir. Dünya üzerinde mevcut Kur’ân nüshalarının hiçbirinde Kur’ân âyetleri, kelimeleri ve cümleleri bakımından hiçbir fark yoktur. Aradaki rakam farkı âyet numaralandırılmasındaki farklı tekniklerden kaynaklanmaktadır.

SÛRELER ÂYET SAYILARINA GÖRE İSİMLENDİRİLMİŞTİR
Fâtiha’dan sonraki Sûreler uzunluklarına, yani âyet sayılarına göre de isimlendirilmişlerdir.
1-Tıval, 2-Miûn, 3-Mesani, 4- Mufassal,
1- Tıval yani uzun süreler: Fâtiha’dan sonraki Sûreler  Bakara,286 ayet Âl-i İmrân 200 ayet, Nisâ’176 ayet, Mâide 120 ayet, En‘âm,165 ayet A‘râf 206 ayet, Enfâl-Tevbe 75 +129 = ayetli sûreleridir.
2- Miûn,âyetleri 100’den fazla veya yüz dolayında olanlardır Tevbeden sonra gelenlerdir. Tevbe (129 âyet), Yûnus (109 âyet), Hûd (123 âyet), Yûsuf (111 âyet), Nahl 128 âyet), İsrâ (111 âyet), Kehf (110 âyet), Nisâ (120 âyet), Enbiyâ (112 âyet), Mü'minûn (118 âyet), Tâ-hâ (135 âyet), Enbiyâ (112 âyet).
3- Mesani, âyetleri 100 'den az olanlardır. Hâmimler, Elif Lamlar, Tasinler böyledir. Ahzab, Hac, Kasas, Tasin, Neml, Nur, Enfal, Meryem, Ankebut, Rum, Yâsin, Furkan, Hicr, Ra'd, Sebe', Fatır  İbrahim, Sâd, Muhammed, Lokman, Zümer, 7 sure "Ha-Mim başlayan sureler /, Mümtehine, Fetih, Haşr, Yasin , Secde, Talak, Kalem  Hücurat'tır.
4- Mufassal, Sureler Mufassal sureler Hücurattan başlar Nas suresine kadar üç kısma ayrılır:"Mufassal  denilmesinin sebebi, bunların birbirlerinden arka arkaya "besmele" ile ayrılmış bulunmalarıdır. Onlar da Tıval, Evsat, Kısar olmak üzere üçe bölünür.
1-Tıvali Mufassal: uzun olanlar,Hücurattan Buruca suresinin sonuna kadar ,
 2-Evsatı Mufassal: Orta olanlar,Tarık suresinden   Beyyine sûresinin sonuna kadar olan,
 3-Kısarı Mufassal: en kısa olanlar Bundan sonra ki  Zilzal sûresinden başlar sonuna kadar ,
Hz ömer Sabah ve öğlen .Tıval-ı mufassal: ikindi  ve yatsıda Evsat-ı mufassal: akşam da Kısar- mufassal: ile kuran oku buyurmuş

 Bu son grup Kâf-Nâs arası sûreler de kendi içinde elMufassalu’t-Tıvâl  nispeten uzun olan kısa sûreler 

Kâf-Târık arası-, el-Mufassalu’Evsat  orta uzunluktaki kısa sûreler 

-A‘lâ-Leyl arası-) ve el-Mufassal-Kısâr en kısa olanlar -Duhâ-Nâs arası- diye üçe ayrılmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder